Közgyűlés után – 2023. február

Keresztes Csaba (DK) és Góra Balázs (MSZP) február 20-án sajtótájékoztató keretében értékelte a februári közgyűlésen történteket.

Kiemelt témák:

 • A 2023. évi városi költségvetés elfogadása
  • A város közvilágítására fix szerződést sikerült kötni, az áram beszerzés azonban havi – világpiaci árhoz kötött. Így az áram költségeivel nem tud pontosan számolni a költségvetés. Kértük, hogy a havonta változó költségekről folyamatosan készüljön kimutatás, ezt a városvezetés hozza a Közgyűlés elé. (Ígéretet kaptunk arra, hogy negyedévente kapunk kimutatást.)
  • Megtudtuk, hogy a Polgármesteri Hivatal létszámában nincs változás, azonban az állami támogatás e célra kevesebb lett.
  • Az óvodai csoportok átszervezése kapcsán ismét megfogalmazásra került a probléma: Zalaegerszegen 30-35 óvónő hiányzik a rendszerből.
  • Újabb államosítás a láthatáron. A költségvetés csak augusztusig számol a körzeti orvosi ügyelet fenntartásával. Frakciónk nem fogja támogatni, hogy újabb jogkörök, feladatok kerüljenek ki az önkormányzat hatásköréből.
  • A színház fenntartása jelenleg közösen történik az önkormányzat és az állam által. Amikor a közös fenntartásról szerződés készült, az állam konkrét, minden évben állandó összeget vállalt, amivel segíti a működést. Azt kértük, hogy a város kezdjen tárgyalásokat a szakminisztériummal arról, hogy a megnövekedett költségek finanszírozásából az állam is vegye ki a részét.
  • Felmerült: idén az állam 1,510 milliárd forintot von el a várostól szolidaritási adó címén.
  • 2023-ban a ZTE kosárlabda csapat támogatása 10 millió forinttal csökken, a ZTE FC Zrt. viszont ugyanannyi támogatást kap idén is. (Válasz: 9 évvel ezelőtt, 2014-ben született 10 évre szóló 2024. december 31-ig életben lévő szerződés, ami fixálja a támogatást. Ennek nagy része hiteltörlesztés.)
  • Elmondtuk a zöldterületi kérdésekkel kapcsolatban az nem zöld város, ami Zöldterületi Stratégiára 5 millió forintot, a környezetvédelmi alapra pedig 7 millió forintot (mindkét tétel kb. a fele a tavalyinak) költ egy évben.
  • Érdeklődtünk a városi nagy beruházások kapcsán. Erre válaszul elhangzott: a Hevesi Sándor Színház felújítása és korszerűsítése halasztásra került, a tervek megvannak. Az új sport- és rendezvénycsarnok építése nem valósul meg, új tervekre is lesz szükség a jövőben. Az uszoda fenntartása kapcsán azt az információt kaptuk, hogy az állami fenntartásba adás lekerült a napirendről, jelenleg negyedévente érkezik a fenntartásra állami támogatás.
 • A Fiatal Családosok Otthonáról szóló rendelet módosítás kapcsán üdvözöltük, hogy a gyermeküket egyedül nevelők, vagy krízishelyzetbe kerülő szülők is kaphatnak segítséget a várostól. Fontos területnek tartjuk a családok támogatását.

A Zalaegerszegi Televízió Híradójának 2023. március 20-ai adásából:

Szólj hozzá!