Közgyűlés utáni beszámoló – 2022. február

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése 2022. február 9-én tartotta idei első ülését. Az alábbiakban az ellenzéki pártok közös frakciójának munkájáról számolunk be.

A közgyűlésen tárgyalt napirendi tárgysor a város honlapján (itt) megtalálható.

A Tiéd a Város Önkormányzati Képviselőcsoport tagjai nem vettek részt a szavazásban, amikor a polgármester, az alpolgármesterek és a képviselők tiszteletdíjáról szavazott a közgyűlés. Elmondtuk, hogy a polgármester tiszteletdíjának emelése hiába kormányzati döntés, az emelésekre szánt összegekre máshol nagyobb szükség lenne. (Gondolunk itt például a pedagógusok béremelésére.)

A 2022-es költségvetésből kiderül, hogy a színházat és bábszínházat hiába adtuk 50%-ban állami fenntartásba, az állam nem ad több támogatást a fenntartásra, mint 2020-ban vagy 2021-ben. Igazunk volt amikor azt mondtuk, hogy a kormány zsarolja a színházakkal az önkormányzatot. Anno azt mondták, hogy ha nem adjuk oda az 50%-ot, nem érkezik meg az eddigi támogatás sem.
A városnak várhatóan 800 millió forint iparűzési adó kiesést fog jelenteni a kormány intézkedése, amivel a koronavírus járványra hivatkozva csökkentette az adó mértékét (így az önkormányzat bevételét). Becslések szerint a város kb. 400 millió forint kormányzati kompenzációra számíthat idén. De ez az összeg csak becslés.
Elmondtuk, hogy helyi buszközlekedés veszteségfinanszírozása kapcsán intézkednie kell a városnak. Idén már meg fogja haladni az 500 millió forintot a Volánbusznak a helyijárat közlekedés üzemeltetés veszteségfinanszírozás címen utalt összeg.
A felújított/ bővített uszoda fenntartása most még szerepel a költségvetésben, de a polgármester elmondása szerint készül a kormányhatározat az állami fenntartásba vételről (erről már elmondtuk a véleményünket).
A 2022-es költségvetés szavazásakor tartózkodtunk, hiszen a költségvetés elfogadása, a pénzeszközök biztosítása a többség feladata.

A 7. sz. házi gyermekorvosi körzet pályázatának kiírása kapcsán megtudtuk, hogy az első pályázat során egy orvos sem jelentkezett. Sajnos jelenleg nem tudni olyan orvosról, aki készülne beadni a pályázatot a praxisra.

Az andráshidai repülőtérre tervezett Drón Kompetenciaközpont gazdaságfejlesztés napirendi pont kapcsán elfogadta a közgyűlés a kiegészítő a javaslatunkat, így bekerült a határozatba, hogy “az andráshidai repülőtérnek továbbra is biztosítania kell a sportcélú felhasználás lehetőségét, továbbá alkalmasnak kell maradnia belföldi kisgépek és helikopterek fogadására”. Nem szeretnénk, ha a mostani repülőteret használók kiszorulnának a repülőtérről.

Támogattuk, hogy támogatási kérelmet nyújtson be Zalaegerszeg a Teskánd-Zalaegerszeg kerékpárút megvalósítására. Ez TOP-os (Európai Uniós) fejlesztés lesz. Kiemeltük, hogy szeretnénk, ha minden városrészt be tudnánk kapcsolni a városi kerékpárút hálózatba. Ez mindkét oldal célja.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Drogellenes stratégiája kapcsán elmondtuk, hogy a stratégia egy nagyon vaskos anyag, ami emiatt valószínűleg nehezen megvalósítható. Felhívtuk a figyelmet arra, hogy a drogfogyasztás mellett kiemelt probléma a fiatalok alkoholfogyasztása. Egy nemrég készült felmérés szerint a megkérdezett fiatalok 30-40%-a volt részeg a felmérést megelőző hónapban. A stratégiát 2022-2026 közötti időszakra fogadtuk el. Javaslatunkra 2024-ben ellenőrizzük, hogy az addig eltelt két évben milyen feladatok valósultak meg.

A környezetvédelmi alapról szóló napirend tárgyalásakor elmondtuk, hogy a fák regisztrálása mellett (fakataszter létrehozása) fontos lenne a fák értékének nyilvántartása is. Ebben az esetben, ha a jogszabály engedi, bírságot lehetne kiszabni arra, aki rongálja vagy engedély nélkül kivágja a város fáit (pl. az uszoda építésekor kivágott fenyőfa esetében).

Interpellációkban

– Felhívtuk a figyelmet arra, hogy a Pannon Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg nem hirdetett alapképzési szakokat a 2022/2023-as tanévre. A szakokat a PE veszprémi Gazdaságtudományi Kar hirdette meg, zalaegerszegi képzési helyként. 10 évvel ezelőtt kapott önálló kari státuszt a zalaegerszegi közgazdász képzés, ami jelenleg veszélyben van. A zalaegerszegi közgazdász képzés tavaly ünnepelte megalakításának 50. évfordulóját, az intézményt ezt sem ünnepelte meg.
Ígéretet kaptunk arra, hogy a Pannon Egyetem illetékeseitől fog választ kérni a város a feltett kérdésekre.

– Jeleztük, hogy a Kovács Károly téren az autóbusz megállóhelyen több hete hibásan működik a tájékoztató tábla.- Kértük, hogy a város által üzemeltetett médiákban (televízió, rádió, újság) a választási kampány során a felek egyenlő esélyeket kapjanak.
Frakciónk a helyi sajtó számára hamarosan sajtótájékoztató kertében is beszámol a közgyűlésen történtekről.

Keresztes Csaba (DK), önkormányzati képviselő
Góra Balázs (MSZP), önkormányzati képviselő
Benke Richárd (Jobbik), önkormányzati képviselő

Szólj hozzá!