Karantén után, előválasztás előtt (+ videó)

2021. június 29-én Egyesületünk elnöke, Harmann Miklós és alelnöke, Fábiánné Szakony Krisztina a helyi sajtó képviselői előtt ismertették a Tiéd a Város Egyesület álláspontját a járványügyi helyzetről, a járványhelyzet alatt hozott döntésekről és sorsokról, valamint a jövő évi országgyűlési választást megelőző ellenzéki felkészülésről és az Egyesület szerepéről.

részlet a Zalaegerszegi Televízió 2021. június 29-i Híradójából

Az alábbiakban a sajtótájékoztató sajtóanyagát tesszük közzé:

Civilek közéleti helyzete, a járvány hatásai: Most, a nyár elején harmadik súlyos járványhullámon vagyunk túl. Levesszük a maszkot és az emberek keresik a régi életüket, sokan a megélhetés új módját. A kevésbé szerencsések gyászolják az elveszített családtagot, barátot, kollégát. Régen látott nemzeti és világméretű traumák.

A jeges közélet kezd felengedni, felforrósodni. Mert a hétköznapi emberek nyomában ott van a társadalom nyugtalan organizációja, a politika. Az egzisztenciák sérülékenyek, ha politikáról van szó, sokan hárítanak – „én nem foglalkozom a politikával.” Tudjuk, hogy ez csak óvatosság, a hatalomhoz való viszonyból eredő bizalmatlanság.

Valójában a politika nem a politikusoké, hanem a miénk, hétköznapi embereké.

Rólunk, nekünk, értünk van – értünk kell lennie! Óriásira, szinte átléphetetlenné nőttek az árkok és ez nem elfogadható. Ebből a történelmi tanulságok szerint komoly társadalmi konfliktusok származhatnak, amit meg kell előzni, el kell kerülni! Mindenki a másik oldalon látja veszélyeztetni a békés társadalmat és mintha a civilek kívül esnének ezen. Közhely, de igaz, hogy egy zenekarban is az első hegedűs adja meg az alaphangot. Ha a karmester túl karizmatikus, ez a hangnem már meghaladhatja a közreműködők lehetőségeit.

A kormánypárt túlereje mindenre rányomja a bélyegét. Nem az a sajtótájékoztató témája, hogy melyik oldal, vagy melyik párt kezében van, vagy lenne a bölcsek köve, a jó megoldás. Azért kértem, hogy találkozzunk, mert az egyesületünk tagjai érdeklődéssel figyelemmel kísérik a társadalmi folyamatokat, annak visszásságait. A járvány alatt sok tekintetben szűk körű döntések születtek. Az emberek egy nem elhanyagolható része gazdaságilag is megszenvedte a járvány időszakot és máig nem heverte ki. Alkalmazottak és kisvállalkozók.

Azért ülök itt – nem feltétlenül hálás szerepben – hogy elmondjam:

Elegük van!

Nekik nincsenek tartalékaik, felső kapcsolataik. Nem részesültek a kiemelt megbízásokból, nem tesznek szert vagyonra néhány rövid év alatt, még a kiesett jövedelmeket is csak szűk sávon pótoltuk az uniós vagy hazai költségvetésből. Hétköznapi emberek várnak arra, hogy kijussanak az egzisztenciális, vagy anyagi gödörből. Ez a látványos intézkedések és azt kísérő propaganda ellenére is kevés. Bízom benne, hogy legalább objektív, hiteles tájékoztatás segít eligazodniuk a lehetőségeikről.

Előválasztásokkal kapcsolatos állásfoglalás

Az egyesületünket támogató ellenzéki pártok vezetői, már az előkészületek idején jelezték felém, hogy az előválasztás a pártok dolga. Igen a pártjuk támogatóinak mozgósítását illetően valóban. Fontos, hogy a közös programot képviseljék. De ha a jövő évi parlamenti választások előkészületeiről van szó, akkor fel kell világosítani mindenkit, hogy az bizony valamennyi választó ügye, akár rendelkezik párt preferenciákkal, akár nem. Megtalálták az egyesületünket, mint az együttműködés szervezett formáját és a jelöltek szívesen vették, hogy az egyesület logója alatt versenyezzenek, ami az együttműködés jelképe is.

Az előválasztás is választás. Fontos! Felmérik a jelöltek a támogatottságot és a választási törvény sajátosságai miatt összefogásra kényszerített ellenzék keresi a legesélyesebb jelöltet, aki a kampányban megmérkőzik a többi indulóval. Ennek megítélésem szerint nem az a tétje, hogy melyik ellenzéki párt most milyen helyzetbe hozza, miként díjazza az aktivistáit, nem is egy másik párthoz való kötődésük, kit honnan zártak ki, hova fogadták be. Ezek belső pártügyek- már nyilatkoztam, hogy nem a pártpreferenciákból indulok ki, ha közéletről beszélek. Nekem arról – és kizárólag arról – szól az előválasztás, hogy a legesélyesebb jelöltet demokratikus módon kiválasszuk. Vagyis a választók bizalmáért folyik a verseny és így a választókról szól.

Innen üzenem a választóknak, hallgassák meg a jelölteket és döntsék el kit látnak szívesen a parlamenti választások során, aki a Zala megye 1. országgyűlési egyéni választókerületében megmérkőzik a képviselői felhatalmazásért.

Az egyesület tagjai ezt a demokratikus folyamatot várják el, ezt fogják segíteni. Mind anyagi, mind kommunikációs lehetőségeink szerények, de bízom abban, a sajtó és médiák figyelemmel kísérik az előválasztási felkészülést és hírt adnak a szavazás módjáról, helyszínekről eredményekről. Előre köszönöm az együttműködésüket.

Hartmann Miklós
egyesületi elnök

Szólj hozzá!