Néprádió sajtónapra

Iskolás koromban rádióamatőr voltam. Elvarázsolt, hogy a távolból válogathattam az éter hangjai között. A szüleim szerény néprádiója viszont csak a két közszolgálati csatorna között adott választást, így inkább összedrótozott „világvevőmet” hallgattam egy fejhallgatón. 

A hullámsávok kiosztásával az állam máig képes monopolizálni a híreket. Aki bírja – kapja. Hogy most ki kapja, arról a kormány kinyújtott keze, a Média Tanács dönt.  
A héten a Klub rádiótól, végleg elvette a sávját. Megszűnt az éterben egy szabad hang, sokak szerint az utolsó. 
Ezzel kitűnő kulturális műsorok és nemzetközi hírek mellett a hazai közállapotok közvetítője. Bizonyosan van, aki ennek örül, sőt ünnepel. Talán sajtónapi ajándéknak szánta övéinek a grémium. Pedig a sajtó munkásai mást érdemelnek, mert fő törekvésük az objektív valóság közvetítése. Zalában nem volt fogható a Klub rádió, sőt vidéken már évek óta csak interneten hallgathatják, mert a vidéki frekvenciákat egy zalai politikus közbenjárására régen elvették. A fővárosban most közel százezer idősebb hallgató nem tud átállni az internetes vételi módra. Nincs okos-telefonja, Wifi-je, vagy egyszerűen pénze előfizetésre, drága készülékre. A stúdió is nehéz gazdasági helyzetben folytatja a neten. Hogy mi volt ezzel a cél, azt nem nehéz kitalálni. 

Az elmúlt években független sajtóorgánumok és médiák kerültek át ilyen, vagy olyan módon a kormány propaganda eszköztárába, ahol a híreket jogszabály szerint egyetlen forrásból olvashatják be. Ez így nagyon leegyszerűsíti a hallgatók és olvasók dolgát, mert – mint anno a Bounty fregatt legénységének – nem kell sokat gondolkodniuk. Bligh kapitány szerint az csak megzavarta volna őket.

Hartmann Miklós, 
a Tiéd a Város Egyesület elnöke

Szólj hozzá!