“Kenyeret és cirkuszt” – avagy cirkusz helyett kenyeret!

Tartja a régi római közmondás. Ezzel a hitvallással a politikai elit folyamatosan fenntartja magát. Egy kis alamizsnát a népnek, hogy éhen éppen ne haljanak az emberek, mellé pedig látványos cirkuszt is kapnak „ingyen” (a befizetett adókból kicsit visszaforgatnak erre is).

Normál helyzetben, normál körülmények között egy államalapítási ünnepen megrendezett tűzijáték belefér a szórakozás tárgyába (más kérdés, hogy akár idejét múlt szórakozásnak is tekinthető, s környezetvédelmi szempontok alapján is komoly kifogások lehetnek). Jelenleg viszont nincsenek normális körülmények, sőt! Az elmúlt harminc évben az egyik legkomolyabb válsághelyzetben/veszélyhelyzetben vagyunk. Munkahelyek zömei szűntek meg, a munkavállalóknak csökkentették az munkaidejüket, a fizetésüket, az önkormányzatoktól tetemes mértékű bevételt vett el a kormányzat, s a különböző járványügyi költségek fedezésére gyakorlatilag minden társadalmi réteg a jobb élet és a régi kerékvágásba való visszatérés miatt a saját forrásaiból adakozott is még.

Ilyen élethelyzetben azt gondoljuk, hogy az augusztus 20-ára tervezett tűzijátékra semmi szükség nincs! Kis méretűre sem, nemhogy Európa legnagyobb, minden eddiginél grandiózusabb tűzijátékára, amelyre a kormány 10 milliárd forintot(!) különített el. Ez az összeg a Zalaegerszegről elvont gépjárműadó költségnek több, mint 35-szöröse(!)… A tűzijáték megtartása ezek után konkrétan szemfényvesztés, amit felelősen gondolkodó ember egész egyszerűen nem támogathat.

A Tiéd a Város Egyesület ezért nemtetszését fejezi ki a kormány álláspontjával szemben, s kérjük Vigh Lászlót, választókerületünk országgyűlési képviselőjét, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a józan észre hallgatva felelősségteljes döntés szülessen a milliárdos puffogtatással kapcsolatban.

A Kedves Olvasót pedig arra kérjük – amennyiben egyetért álláspontunkkal -, hogy egy aláírással támogassa a SzabadaHang által elindított petíciót: https://tinyurl.hu/qPPX/

Tiéd a Város Egyesület

Szólj hozzá!