Isztambul túl messze van?

A Tiéd a Város Egyesület véleménye az Isztambuli Egyezmény elutasításáról.

Napjaink vitáinak tárgya még a súlyos járványveszély közepette is a nők-férfiak viszonya.
Ez a bizonyos Isztambuli Egyezmény, amelyhez hazánk is csatlakozott, de egy formális lépés–parlamenti jóváhagyása–a kisebbik kormánypárt indítványára tovább várat magára.
Miért foglalkoztatja a közvéleményt, elsősorban a nőket?
Mert az országunk sok nemzetközi egyezményt tiszteletben tartva, a bűnözés sokféle módjának hatékonyan gátat vet, azonban valahogy ez a bűnüldözés megáll a lakásajtóknál.

A nők elleni erőszak a mi társadalmunkban hagyományosan tabu. Szinte feudális az a mód, ahogy félrenézünk, ha kék foltokat látunk, és kérdésünkre csak néma legyintés, vagy “amíg vér nem folyik” a válasz. Pedig nem csak a nőkről, hanem rajtuk keresztül a családról –gyerekekről és idősekről–is szól az egyezmény. A biztonságos nyugodt otthonról, a sokszor utolsó menedékről a hajszás, kiszámíthatatlan és szeszélyes világunkban.
Ha napirendre kerül, általában az a közhely az ellenérv, hogy ez nem ilyen egyszerű, vissza lehet vele élni, tudjuk mi ezt egyezmény nélkül is féken tartani, stb. Az a helyzet, hogy nem tudjuk!
A mindennapok eseményei mutatják a családi tragédiákon keresztül, hogy egy szigorúbb rendszer kell, az egyezménybe foglalt jogi garanciákkal, a védelmi szolgáltatások infrastruktúrájával.

Elfogadhatatlan számunkra, hogy a magyar országgyűlés képviselőinek többsége kihátrál egy olyan egyezmény mögül, amelyik gátat vethet sok kiszolgáltatott ember mindennapos kényszerű szenvedésének, verbális és testi bántalmazásának.

Alulírottak határozottan követeljük a kerületünk országgyűlési képviselőjétől és a magyar igazságügyi tárca vezetőjétől, hogy a korszellemnek megfelelően, álljon ki az egyezmény mellett és az erőszak minden formája ellen!

Zalaegerszeg, 2020. május 7.

A Tiéd a Város Egyesület nevében:
Dr. Csidei Irén
Dr. Kecskeméti Katalin
Dr. Molnár Borbála
Balogh Istvánné
Parragi Mónika
Barabás Rita
Szabó Katalin
Siklósi Eszter Judit
Bólyáné Varga Mária
Jakab Józsefné
Becze Józsefné
Sabján Judit
Tuboly Erzsébet
Fábiánné Szakony Krisztina

Szólj hozzá!