Vigh László SZAVAZZON NEMMEL a rendeleti kormányzásra!

Nyílt levél
Vigh László országgyűlési képviselő úrnak
Zala megye 1. sz. választókerület országgyűlési képviselője

Tisztelt Képviselő Úr!

A közéletet erőteljesen befolyásoló COVID-19 járvány ügyében a kormányzat határozatokkal tett megelőző és ellátó intézkedéseket. Tudomásunkra jutott, hogy rövid időn belül a kormány a járványhelyzettel indokolva olyan jellegű felhatalmazást is kér az Országgyűléstől, amely hatálybalépés esetén szinte korlátlan hatalmat ad a kormányfőnek. Ezzel az ország a jogalkotás szokásos menetrendje helyett részben ún. rendeleti kormányzásra térne át. Egy ilyen lépéssel az Országgyűlés és az önkormányzatok mozgástere beszűkülne, s a kormány működését illetően hatékony hatalmi ellensúly nem jutna érvényre.

A választókerületében, Zalaegerszegen működő Tiéd a Város Egyesület elnöksége egyetértésével felkérem, hogy mérlegelje ennek hatását a megosztott közéletre. Minden – a járvány megfékezése érdekében alkotott – jogszabályt, indokolt lépést fontosnak és időszerűnek tartunk, de határozott kérésünk, hogy ne szavazzon meg egyszemélyi döntéshozatalra jogosító törvényt. Úgy ítéljük meg, hogy az országgyűlési képviselők el tudják látni jogalkotó és ellenőrző feladataikat.

Egyúttal jelzem, hogy városunkban a polgárok széles köre értetlenséggel fogadta azt a jogilag vitatható kormányhatározatot, amely katonákat rendelt a stratégiai vállalatokhoz és az utcákra. A cégek működőképesek, egyik cég menedzsmentje sem kért segítséget a biztonságát veszélyeztető okból.  Az utcák forgalma csökkent, a rendőrök, polgárőrök járőröznek, nincs hadi helyzet. A hadsereg főparancsnoka – a köztársasági elnök –    indoklást tartalmazó közleményt nem adott ki. Ennek hiányában az intézkedés a szándékkal ellentétben ma még nem növeli a köznyugalmat. Sürgetőbb lenne az egészségügyi dolgozók megfelelő védőeszközökkel való ellátása. Ez ügyben számítunk a közreműködésére.

Zalaegerszeg, 2020 március 21.

Tisztelettel:

(az egyesület elnöksége nevében)

Hartmann Miklós
elnök, Tiéd a Város Egyesület

A levél PDF formátumban letölthető ITT.

Szólj hozzá!