Kormányzati zsarolás a színház ügyében

2020. február 6-án Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az állammal közös fenntartás kezdeményezéséről döntött. (Fideszes és Mi Hazánk támogatással.)

Ez azt jelenti, hogy engedünk a kormányzati zsarolásnak, miszerint a színház és bábszínház csak akkor kap állami támogatást, ha állami – önkormányzati közös fenntartásba kerülnek az intézmények.

Keresztes Csaba frakcióvezető a Tiéd a Város Frakció álláspontját kifejtve a Közgyűlésben elmondta:

Iskolák, hivatalok, építési hatóság, most a színházak, a jövőben állítólag az óvodák. Egyre bővül a részben vagy egészben államosításra kerülő területek listája. Erről a többségi frakció pártja döntött az országgyűlésben.

Az újabb államosítás kormányzati zsarolás! 
Zsarolás, mert azt mondja a kormány, hogy nem kapnak támogatást akkor, ha nem járulnak hozzá a közös fenntartáshoz.

A Humánigazgatási Bizottságban felmerült, hogy miért pont most merül fel a közös fenntartás igénye:
Egyszerű és csakis politikai okai vannak. Pár szóban: október 13., Budapest, Komárom, Szombathely, Nagykanizsa, Pécs, Dunaújváros, Hódmezővásárhely, Szeged, Salgótarján, Miskolc… és sokan mások.

Az önkormányzati választás után, ahol a kormánykoalíció sok helyen elvesztette a vezető szerepét, részben rá akarják tenni a kezüket az önkormányzat fenntartása alatt lévő színházakra.

Határozottan ellenezzük a kormányzati döntést!
Szégyenletes ez az egész történet. Sajnos nem hallottuk a zalaegerszegi többségi frakció tagjainak tiltakozását az országos döntés ellen. Valószínűsítem, hogy ha nem a Fidesz elnöke lenne a miniszterelnök, akkor nagyon hangosan tiltakoznának ez ellen.

Próbálunk szakmai kérdésekről beszélni, de ez egy szimplán politikai ügy. Kormányzati szándéktól függően a támogatást ezután is meg tudná kapni a színház és a bábszínház, csakúgy mint az elmúlt években.
A fizetések rendezése az elmúlt 10 évben nem történt meg, az ezzel kapcsolatos felvetés szintén zsarolás.

Próbálják megmagyarázni a 2022-es kormányváltás vagy önkormányzat politikai színezetének változása utáni helyzetet. Ezzel a helyzettel nem kellene foglalkozni akkor, ha nem kerülne közös fenntartásba az intézmény.

Művészeti intézményről van szó. Nincs szükség arra, hogy a kormány képviselőjével is vitatkozni kelljen. Ismerjük ezeket a szakmai bizottságokat, elég csak a Médiatanácsra gondolni. Nyugodt, kiszámítható munkára van szükség és nem kell kitenni a színházakat politikai csatározásoknak.

A közgyűlés elé került részletes anyag ITT megtalálható.

Szólj hozzá!