Kinek hiszünk? A köztiszteletben álló főorvosnak vagy a kórház vezetésének?

2019. augusztus 30-án Keresztes Csaba, a Tiéd a Város Egyesület és a valódi ellenzéki pártok polgármesterjelöltje sajtótájékoztatót tartott a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Szívsebészeti Osztálya körül kialakult helyzetről.

A sajtótájékoztatón az alábbiak hangzottak el:

Szeretjük Magyarországot és szeretjük Zalaegerszeget. Ezért veszünk részt a helyi közéletben a Tiéd a Város Egyesület képviseletében és ki-ki saját pártjában.
Azt szeretnénk, ha Magyarország (benne Zalaegerszeggel) egy demokratikus, átlátható, szabad ország lenne.
Ma Magyarországon és Zalaegerszegen szemben állnak egymással azok, akik a presztizsberuházásokat támogatják és akik az egészségügyre és/vagy az oktatásra költenének sokkal többet. Mi ez utóbbi vagyunk.

Kevesebb kisvasutat, kevesebb stadiont, kevesebb Mindszenty múzeumot szeretnénk, emellett pedig több és jobb oktatást, több és jobb egészségügyet.

Tudjuk, hogy az egészségügy a mostani kormányzat mostoha gyermeke. Azt is tudjuk – beszéltünk az elmúlt hetekben erről sokat-, hogy a politikai lojalitás fontosabb a szakmai kompetenciáknál.
Azért vagyunk kénytelenek ma itt állni a Zala Megyei Szent Rafael Kórház mellett, mert e két elem mindegyike egyszerre jelentkezik ebben az intézményben.

Azt halljuk, hogy ebben a kórházban az orvoshiány mellett hiányoznak korszerű eszközök, sokszor hiányoznak a gyógyítás alapfeltételei (ezt a kormányzat okozza) és sajnos hiányoznak a morális, emberi feltételek is (ezt pedig a helyi hatalmasok okozták, akik a szakmai rátermettség helyett a politikai lojalitást díjazzák).

A Szívsebészeti osztály 1994-ben jött létre. Az osztály a régióban egyedülálló szerepet tölt be, hiszen a Dunántúlon Zalaegerszegen kívül Pécsett van hasonló osztály. Így Zalaegerszegen látják el az Észak-dunántúli betegek többségét. Ha jól tudom, kb. 800.000 ember tartozik a zalaegerszegi szívsebészethez.
A város és a megye nagyon sokat tett azért, hogy ebben a kórházban ilyen jónevű szívsebészeti osztály jöjjön létre. A város és a megye segítette azt is, hogy új orvosok telepedjenek le városunkban. Szerencsére voltak jópáran, akik meghallották a zalai intézmény hívószavát és hivatásuk gyakorlásául ezt az intézményt választották.

Így tett Dr. Alotti Nasri is. Osztályvezető főorvos úr az elmúlt években kivívta magának az egész város, sőt az egész régió elismerését. Olyannyira ismert és kedvelt lett, hogy pár évvel ezelőtt a Zalaegerszeg díszpolgára címmel tüntette ki az önkormányzat.
Nem találkoztam még személyesen főorvos úrral, de akik ismerik azt mondják, hogy hatalmas szaktekintély, profi orvos. Vagy ahogy nemrég hallottam, „gyönyörűen műt”. Egy közös ismerősünktől úgy értesültem, hogy évente több, mint 400 műtétje van.

Szerda este azonban egy sok konkrétumot tartalmazó, talán nem is a nyilvánosságnak szánt levelet olvashattunk tőle. Morális és emberi okokból felmondott a megyei kórházban. Azt mondja, hogy nincsenek meg a megfelelő feltételek a munkához.
A kórház, ahol -közlemények szerint- nincs orvoshiány és minden a legnagyobb rendben van, természetesen hárít. Sőt, fenyeget.

Vajon kinek hiszünk jobban?

Egy olyan vezetőnek, akiről rengetegen azt mondják, hogy csak politikai hovatartozása miatt vezetheti az intézményt? Aki -mint mondják- szakmailag nem áll a helyzet magaslatán és nem látja át egy ilyen jellegű intézmény működését? VAGY egy szaktekintélynek, akinek sok százan vagy ezren köszönhetik életüket?
Utóbbit választanám.

Én elhiszem azt, hogy orvoshiány van a kórházban.
Elhiszem, hogy a több, mint 2000 kórházi dolgozó nem végezheti nyugodtan a munkáját, mert ehhez nem minden esetben adottak a szakmai és emberi körülmények.
Elhiszem, hogy 2 szakorvossal és 2 rezidenssel nem lehet működtetni egy regionális jelentőségű szívsebészeti osztályt.
És amellett, hogy elhiszem, mérhetetlenül sajnálom is.

Bízom benne, hogy nincs így, de sajnálnám, ha veszélybe kerülne e neves osztály működése. Remélem, hogy nem valós az a veszély, hogy megszűnik a regionális feladatot ellátó zalaegerszegi szívsebészeti osztály. Zalaegerszegnek, a megyének és a régiónak szüksége van e zalaegerszegi szolgáltatásra.
Bízom benne, hogy hamar meg lesz az a plusz kb. 4 szakorvos és pár rezidens, akik szükségesek a zavartalan működés biztosításához.
Bízom benne, hogy a kórházi dolgozók közül nem állnak fel többen a helyi viszonyok kibírhatatlansága miatt.

Hölgyeim és Uraim!

A magyar egészségügynek pénzre, szakemberekre és komoly technikára van szüksége. Ez országos probléma. Zalaegerszegen, a napokban egy szakemberrel kevesebb lehet. Azért, mert a Zala megyei kórházban az országos problémák mellett személyi alkalmatlanságokat is felfedezni vélnek azok, akik nap, mint nap látják a kórház működését.

Azoknak az önzetlen embertársainknak, akik emberekkel foglalkoznak, nekik is jár az emberség! Az, hogy olyan felettesük legyen, aki foglalkozik velük. Meghallgatja őket, partnerként tekint rájuk. Neadjisten bevonja őket a döntések sorozatába.
Ilyen vezetést kívánunk a Zala Megyei Szent Rafael Kórháznak és kérjük az itt dolgozókat, hogy tartsanak ki.

Egyelőre azt tehetjük, hogy felemeljük értük a hangunkat. De ahogy lehetőségünk lesz rá, érdemi lépéseket fogunk tenni. Országosan az egészségügy helyzetének javítása érdekében és helyben a személyi feltételek biztosítása érdekében.

Szeretném tájékoztatni Önöket arról, hogy tegnap levelet juttattam el a kórház főigazgatójának, amiben egyetlen egy kérdés szerepelt:

Osztályvezető főorvos úr távozása után hány sebész marad a szívsebészeten?

Kíváncsi vagyok, hogy sikerül-e leírni a konkrét és valós számot.

Keresztes Csaba
polgármesterjelölt

Szólj hozzá!